2016. május 1., vasárnap

"Emlékszem Sopronban"

Amíg tart a szkenner-viszály a Ferencváros háza táján, mit tehet két fradista, akinek elege van az állóháborúból? Leutazik az idegenbeli mérkőzésre, beül a hazai oldalra, és együtt nézi a mérkőzést az ellenfélnek szurkoló haverjaival. Ezúttal Sopronban volt jelenésünk.

A 2015/16-os szezonban több, mint utcahosszal nyerte meg 29. bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata. Igaz a szétszakítottság miatt nincs az a különleges hangulat, mint az előzőeknél - vagy egy nagyot említsek: 1992-ben - de ismét a zöld-fehér lett az uralkodó szín Magyarországon, a dobogó legtetején.
Az utolsó fordulóban a Szombathelyi Haladás volt a Fradi ellenfele, de hogy csavarjunk egy kicsit a dolgokon, a vasiak stadionépítése miatt nem megyeszékhelyükön, hanem a Hűség városában, Sopronban fogadták pesti "barátaikat".

Erre a mérkőzésre szétszakadt túrabrigádunk, hiszen Marci és Máté Felcsúton jelent meg, hogy Honvéd-szurkolóként élőben ünnepelhessék a legendájuk nevét elbitorló felcsúti csapat kiesését, Jani a DAC soros meccsére utazott Aranyosmarótra, Árpinak pedig vizsgái voltak Kecskeméten, így ketten, Rolival együtt jelentünk meg szombat délelőtt a Keleti pályaudvar főbejáratánál. Mielőtt felszálltunk volna a 11.05-kor kigördülő Lővér IC-re, a közeli boltokban beszereztük az itókáinkat és egyéb útravalóinkat, majd az újságosnál szűk két év után ismét rávettem magamat, hogy megvegyem a Fradi hivatalos újságját, a Zöld és Fehért. Igaz az úton annyira elsztorizgattunk, hogy nem jutott idő az elolvasásra.
Ahogy robogtunk a nyugati határszélre, csodáltuk a Kisalföld gyönyörű tájait, Fertőszentmiklósnál megszemléltük a múzeumi emlékeket a mellettünk lévő vágányon (a másik oldalon pedig egy Ausztriából magyar területre érkező CityElephant emeletes vonatot) nem sokkal 13.30 után befutott vonatunk Sopron pályaudvarára. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a kisebbik honi vasúttársaság, a GySEV látszólag sokkal többet ad az utasok kényelmére, kiszolgálására, mint a MÁV. Modern nyugati kényelem, igazi utasbarát kiszolgálás. Ja, hogy itt már érezni lehet az osztrákok leheletét?! Meglátszik a körülményeken. Ez nem a vad kelet.

Mivel még közel három óránk volt a mérkőzés megkezdéséig, emiatt úgy gondoltuk belevetjük magunkat a város forgatagába. Mikor már egy sarkot mentünk a vasútállomástól, egy ismerős hang szólított meg minket. Hátra fordultunk és ott jött Rövid Gatya barátunk, meglepő módon hosszú nadrágban. Elmondta, kivételesen ő nem szurkolni, hanem dolgozni érkezett a meccsre, eközben pedig annyira kisztoriztuk magunkat, hogy ripsz-ropsz a belvárosban voltunk. Itt külön váltunk, hiszen ő rögtön ment a stadionhoz, addig mi elindultunk a város főterére. A belvárosban a soproni zsidóság megannyi emlékét lehet felfedezni, főleg az egyik utcában, ahol a NAV helyi igazgatósága egy épületben található az egykori zsinagógával. (inkább nem mondok semmit!)
Később egy rövid kocsmázás után megtekintettük a főtéren álló templomot, majd irány a tűztorony. 1150 Ft volt a belépő, amely ezért a látványért teljesen megérte. Igaz, egy kicsit fárasztó felcakklatni a csigalépcsőn, de ami ott fogadott minket...! Egyszerűen leírhatatlan élmény. Látod az egész várost, a környező ausztriai és magyarországi településeket, de a legnagyobb szerencsénkre annyira tiszta volt az idő, hogy az Alpok havas hegycsúcsai is feltűntek a horizonton.
Még egy kicsit gyönyörködtünk a látványban, majd úgy döntöttünk, hogy közeledik a mérkőzés kezdési időpontja, irány a Stadion. Azt nem tudjuk, hogy mennyi Nemzeti Dohánybolt nyitott Sopronban, de annyi biztos, hogy csak a sportlétesítmény mögött van egy helyen négy. Van hol kiszolgálni a nikotinhiányos drukkereket! Közben kaptuk a hírt, hogy a Haladás-drukkerek különvonata, több ezer szurkolóval begördült a helyi pályaudvarra, így azért, hogy legyen helyünk, gyorsan beléptettük magunkat az aréna lelátójára. Kivételesen nem a vendégszektort, hanem a hazai oldalt választottuk. Majd nem sokkal később a Hali-szurkolók hadával megérkezett Jenci haverunk is Szombathelyről. Azt el kell mondani, hogy nem volt senkinek se fix helye, oda ültél ahová akarsz. Ebből kifolyólag több jegyet is eladtak, mint amennyi szurkoló befért volna az 1500 Forintos oldalra (szemköztre 3000 Ft lett volna a belépő). Még a két ütköző-szektor egyikét is meg kellett nyitni, de volt olyan placc, ahol egy széken három drukker állt. NEM VICC! Közben szépen telt a másik oldal is, ahol rengeteg, hozzánk hasonlóan a vendégszektort egy ideje elkerülő fradista vett jegyet. Ahogy láttuk volt is belőle gond, mikor a győri különítmény megérkezett és víg dalolászásba kezdtek, de gondolom az ott hőbörgő halisták egy kicsit visszavettek, mikor meglátták, hogy ott nem az a zöld-fehér szín dominál, amelyhez ők is tartoznak.



A mérkőzésről annyit tudok elmondani, hogy az elején a Haladás mindent megtett az európai porond eléréséért, de nem sokat tudtak kihozni a támadásukból. Az első félidő közepén a Fradi egy öngóllal megszerezte a vezetést, majd utána mintha egyik csapat se kívánt volna teljes erőből focizni.
A Fradi 1-0-ra nyert. A mérkőzés során végig kiírták a többi mérkőzés részeredményét. Volt kisebb dühöngés, mikor láttuk, hogy a PA Felcsút 2-0-ra vezet a Honvéd ellen. Erre volt egy cső-Fideszes - elmondása szerint csornai "úriember" - aki elkezdte ecsetelni, hogy "mi maradjunk csendben, a Puskás Akadémiának akkor is bent kell maradnia" - ezért és azért (egyik se politikai indok volt) Ááááá... biztos nem volt narancs-fanatikus. Aztán már leordított minket, hogy miért szidják Kubatovot, hiszen stadiont épített a Fradinak (én továbbra is visszasírom a régi omladozó, hugyos talajú Albert Stadiont a hangulatával), miért szidják Orbánt, hiszen stadiont épít a Haladásnak. Aztán a Vasas szerencsére 2-0-ra nyert az MTK ellen, így a felcsúti műcsapat mehet a másodosztályba, öregünk pedig befogta a száját, több drukker pedig elkezdte énekelni a "Bye-bye Felcsút!" kezdetű már-már klasszikust. (VÉGRE!!!)


Kint a stadion előtt mintha a régi Fradi-meccseken találtam volna magamat. Szurkolói transzfer-buszok, rendőrök mindenhol. Amikor elindulunk a vasútállomás felé ott is megállít minket a sün, mert biztos Haladás-szurkolók vagyunk, "ne menjünk el a többiektől". Miután mondtam, hogy nem vagyunk azok, - látszott az őszinteség a szememről és érződött a hangomról - továbbmehettünk. Úton a vasútállomás felé még betértünk a szupermarketbe, ahol felszedtünk néhány útravalót, majd irány vissza a GySEV-pályaudvarra.
Hála az érkezésünk utáni, Rövid Gatyával folytatott beszélgetésünknek, nem tudtuk hirtelen, hogy merre járunk. Azt gondoltuk, hogy eltévedtünk, de egy útbaigazítás megerősített bennünket, hogy jó irányba tartunk. Aztán az állomásnál egy hadseregnyi rendőr - csoda, hogy a TEK nem vonult ki -, mi pedig
röhögtünk Rolival: "mintha Fradi-meccs lett volna". És tényleg! Csak micsoda különbség. Miután végignéztük hogyan gördül ki a vasi zöldek különvonata, felszálltunk a mi menetrendszerinti járatunkra, ami először Győrbe vitt minket. Ez a szakasz elég csendesen telt. Hasonló motorvonat volt, mint a MÁV járatain, azonban egy fokkal kényelmesebb és itt nem kellett találgatni, hogy melyik oldalon nyílik az ajtó, hiszen, mint Budapesten a metróban bemondták. Újabb bizonyíték, hogy a GySEV törődik az utasokkal! :-) Csak egy apró probléma volt, amely a XXI. századi embernek eget rengető fokozatot jelent: NEM MŰKÖDÖTT A WIFI!!!! :-(

Győrbe érkezvén egy félórás pihenő várt ránk, amely során felfedeztük az állomás környékét. Ez alatt néhány fiatal helyi suhanc próbált rávenni minket, hogy vegyünk nekik cigit a Dohányboltban. (talán, ha telitorokból eléneklik nekünk a népligeti csarnok legnagyobb slágerét, a "Ki a f@szom az az Anita?!" kezdetű dalt, akkor még meggondoltuk volna magunkat, de lassan ment a vonatunk, ezzel le is ráztuk. Nem sokkal később be is gördült a Budapestről érkező szerelvény, amely egy kisebb csatolást követően fordult is vissza a fővárosba. Miközben arról beszélgettünk, hogy melyikünk fog előbb beájulni az eseménytelen utazás során, egy szerb újságíró srác kérdezte meg tőlünk, hogy futballszurkolók vagyunk-e. Kiderült, ő is Sopronból tart Budapest felé és egy nemzetközi újságnak tudósított a Fradi bajnokavatójáról.
Beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy ő a Radnicski Nis fanatikusa és szerinte, ha a Ferencváros és a Crvena Zvezda összekerülne a BL-selejtezőben, akkor a magyar bajnok kerülne a következő körbe. Amikor elkezdte ecsetelni, hogy miért az OTP Bank Liga-győztese jönne ki jobban a párharcból nem tudtuk eldönteni Rolival, hogy sírjunk, vagy nevessünk. Szerinte a szerb foci a mélypontján van, a bajnokság egyre gyengébb. (ha hétről-hétre látná a magyar ligát, vagy a Fradi-Zeljo és MTK-Vojvodina meccseket). De egy olyan emberrel, aki jobban ismeri a szerb futballt, nem áll le erről vitázni az ember. Majd a pályán kiderül. Nagyon sok témát érintettünk a labdarúgással kapcsolatban, amíg hirtelen azon kaptuk magunkat, hogy megérkeztünk Kelenföldre. Elbúcsúztunk tőle, mi pedig azok után, hogy az utolsó metró pont az orrunk előtt ment el, az éjszakai busszal indultunk haza.

Egy átlagos, eseménytelen túrának terveztük az egészet, mégis úgy végződött, mint egy rendes külföldi kirándulásunk. Győzött - és bajnok a Fradi, kiesett a Felcsút, a Vasas bennmaradásával Marci egy fontos fogadáson nyert, mi pedig jól éreztük magunkat. Kell ennél több? Talán a tábor a lelátóra! HAJRÁ FRADI!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése